1/03/2017

Miehet äänessä

Hääpäivämme kuulimme useita erilaisia ja tyylisiä runoja ja puheita. Yhteistä niille oli kuitenkin se, että vain miehet olivat äänessä. Puheet aloitti perinteisesti morsiamen isä ja viimeisenä äänessä oli tuore sulhanen. Kuten blogissani aiemmin kirjoitin, emme halunneet pakottaa ketään pitämään puhetta, jos se ei esimerkiksi jännityksen tai herkän fiiliksen lomassa tuntunut luontevalta. Mielestämme puheita oli juuri sopiva määrä. Myös puheet itsessään olivat aitoja, hauskoja, rentoja ja herkkiä. Suuri kiitos kaikille, jotka muistivat meitä kauniilla sanoilla hääpäivänämme 

Morsiamen isän puhe

Luulen, että olen perinyt herkkyyteni osittain isältäni ja kummitädiltäni. Isäni oli odottanut kovasti hääpäivää ja jännitti varmasti hieman kirkko-osuutta sekä puheen pitämistä (sitä ei voi kuitenkaan verrata omaan jännitykseeni). Hän oli suuressa roolissa hääpäivänämme. Otin hänen kanssaan first look kuvat, kävelin hänen oikealla puolen alttarille ja isäni piti puheen häissämme. Hän muisteli puheessaan muun muassa sitä, miten sulho oli vanhan perinteen mukaisesti pyytänyt kosintaa varten hänen lupaansa ja luki myös Vävy nimeä kantavan runon. Yksinkertaisesti sanottuna puhe oli ihana.


Sulhasen isän puhe

Seuraavaksi kuultiin toista isää, nimittäin sulhasen. Hän muisteli puheessaan Mikan asumista Espanjassa ja hän toivotti minut tervetulleeksi sukuun. Puheessa kuultiin myös muskettisotureista tutuksi tullut lause: "Uno para todos y todos para uno", suomennettua yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Saimme myös häälahjaksi kirja "uuden" sukuni historiasta.

Kummisedän puhe

Kummisetäni piti yllätyspuheen. Puheessa ilmeni hauska seikka, josta en ollut tietoinen. Nimittäin hääbändimme laulaja (serkkuni) oli laulanut myös ristiäisissäni. Ilmeisesti pidin jo silloin Teron lauluista, sillä valitsimme juuri hänen bändinsä häävieraita viihdyttämään. Kummisetäni kuvaili kauniisti positiivista luonnettani ja muistutti kummina olemisen vastuusta. Lisäksi hän ilmoitti jäävänsä odottamaan uutisia, mitä ikinä sillä tarkoittikaan :D


Bestmanin puhe

Bestmanin puhe oli hauska ja huvitti niin häävieraita kuin itse hääpariakin. Bestman Jyri kertoi monta seikkaa, kuten siitä miten sulhasen tyyli on muuttunut seurustelumme alettua (parempaan suuntaan). Tähän puheeseen osallistuimme itsekin hieman kommentoimalla väliin tärkeitä lisäyksiä.  


Sulhasen puhe

Sulhanen piti illan viimeisen, koskettavan puheen. Puhe alkoi humoristisesti ja päättyi upeaan runoon, joka sai tipan yhden jos toisenkin häävieraan silmään. Hän myös kiitti vieraita, jotka halusivat viettää ikimuistoista päivää kanssamme ja kaasoja sekä bestmaneja hääsuunnitteluun ja palavereihin osallistumisesta. Olimmekin etukäteen sopineet, että sulho on meistä se joka pitää puheen. Mielestäni on kaunis ele, että myös hääparista toinen tai molemmat kiittävät puheen muodossa vieraita. 

Vieläkin tätä lukiessa ja hääpäivää miettiessä liikutun. Tässäpä hyvä vinkki jollekin toiselle sulholle hääpäivän suurta hetkeä varten:

Tahdotko rakastaa tänään
eilistäkin enemmän
Tahdotko olla tukena
myllerryksessä elämän

Osaatko riidellä viisaasti,
lempeästi ja kuunnellen,
Sopia ennen pimeää
nauraen, anteeksiantaen

Oletko valmis kaikkesi
ja enemmänkin antamaan
Olethan valmis vastuun
teoistasi kantamaan

Haluatko ottaa vastaan
elämän suuret ihmeet
Haluathan yhdessä poimia
pienetkin onnen rippeet

Ethän koskaan anna periksi
vastoinkäymiselle
Olethan ystävä hädässä,
ihminen ihmiselle

Tahdotko, osaatko, jaksatko?
Luulen tietäväni vastauksen
Olet kanssani täällä tänään,
sain sinusta kumppanin ikuisen.

Postauksen kaikki kuvat Marko Laukkarinen

Pitikö/pitääkö teidän häissänne sulhanen tai morsian puheen?

Jatkuu...

8 kommenttia:

 1. Puheet ovat ihania ja minusta juuri parhaita häissä. Odotan itse innolla omien häiden puheita. Toivottavasti niitä kuullaan meilläkin paljon. Olen myös itse ajatellut, että pitäisinkö minä puheen tai sulhanen vai pitäisimmekö jonkinlaisen yhteisen puheen, joka voisi olla myös kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puheet on parhaita, niin tunnelmallisia! Mielestäni kiva idea on tuo yhteinen puhe :)
   Ps. Ihana blogi, pitääpä tutustua tarkemmin :)

   Poista
 2. Ihania puheita! Ja hienoa, että häissänne oli niitä monta. :) Meidän häissämme puheen pitivät morsiamen ja sulhasen äidit sekä bestman. Halusimme hieman rikkoa perinteistä kaavaa, ja pyysimme äitimme pitämään puheet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihanaa miten moni piti puheen :). Myös siskoni häissä morsiamen (meidän) ja sulhasen äiti pitivät puheen. Onkin tosi kiva, että kaavoja rikotaan! Meidän häissä oli taas "miesten vuoro" :D hahah, no ei tätä oltu sen kummemmin mietitty. Puheet sai ilmoittaa kaasoille ja yksikään nainen ei uskaltautunut ilmoittautumaan, eikä naiset myöskään pitäneet yllätyspuheita. Tosin toinen kaasoistani oli alunperin ilmoittanut pitävänsä puheen ja jos olisin tiennyt ettei hän haluakaan pitää, olisin voinut kysyä joltain toiselta ystävältäni haluaisiko hän lausua meille muutaman sanan. Mutta kuten sanottu, puheita oli mielestämme juuri sopiva määrä niin ei sillä ollut niin väliä :)

   Poista
 3. Oi vitsit, ei kyllä malttais oottaa omien häiden puheita! Puheet on niin ihania. Minusta myös olis hääparilta ihana ele pitää puhe, mutta me molemmat ollaan niin herkkiksiä ettei siitä tulis mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on 😊 Sekin olisi tosi kiva, jos joku tallettaisi puheey. Niitä olisi sitten mahtava katsoa jälkikäteen@

   Poista
  2. Niin on 😊 Sekin olisi tosi kiva, jos joku tallettaisi puheey. Niitä olisi sitten mahtava katsoa jälkikäteen@

   Poista
  3. Hyvä huomio! :) Pitääkin pitää mielessä.

   Poista

Kaunis kiitos kun ilahdutit minua kommentillasi :)