3/20/2016

Puhe hääparille

Kun hääkutsu kilahtaa postilaatikosta, saattavat monet hääparin läheiset miettiä puheen pitämistä juhlan aikana. Yleisimmin puheen pitävät ainakin morsiamen isä, bestman ja kaaso. Nykyään myös moni sulhanen ja/tai hääpari pitää puheen vieraille ja rakkaimmalleen. Yleensä puheesta/ ohjelmanumerosta pyydetään ilmoittamaan etukäteen, jotta se voidaan sovittaa hääpäivään. Hääpari voi myös esittää toiveen puheen pitämisestä häävieraalle. Perinteisesti puheet aloittaa morsiamen isä.
Kuva
Olemme juhlineet useissa häissä ja kuulleet paljon ihania puheita ja runoja. Tässä kootusti omia vinkkejäni siihen, mitä puhe voisi sisältää ja mitä mielellään ei:

Puheen voi aloittaa esittelemällä itsensä  
Vieraat eivät välttämättä tiedä, kuka puheen pitäjä on. Puheen voi siis aloittaa esittelemällä itsensä.

Huomioi hääpari, ei vain toista osapuolta
Yleisin virhe puheissa on se, että puhe kohdistetaan vain toiselle osapuolelle. Jos bestman kehuu vain sulhasta, kertoo sisäpiirijuttuja hänen ja sulhon yhteisistä reissuista, jää morsian helposti taka-alalle. Toki on ymmärrettävää, että puhe kohdistuu enemmän toiseen osapuoleen riippuen kumman puolelta vieras on. On hyvä muistaa, että kyseessä on hääparin päivä, joten heidät molemmat tulisi myös huomioida puheessa. Vaikka morsian/sulhanen puheen pitäjälle aivan olisi uusi tuttavuus, aina voi keksiä jotain sanottavaa molemmista.  

Hauska ja nolo juttu ovat eri asia
On yleensä vain pieni ero, onko juttu hauska vai enemmäkin nolo. Hääväkeä ei kannata naurattaa esim. sulhon/morsiamen kännisekoilulla, mutta toisaalta puhe saa myös olla hauska. Aina parempi, jos saat hauskasti kerrottua vaikka miten pari tapasi. Hyvä puhe sekä naurattaa, että herkistää.
Kuva
Lyhyt puhe on usein pitkää parempi
Ehkä toiseksi yleisin virhe hääpuheissa on pituus. Älä kyllästytä vieraita pitkällä puheella. Lyhyt ja ytimekäs puhe on parempi, kuin pitkä selostus kaikista elämänvaiheista aina tähän päivään asti. Sopiva kesto puheelle on max. 5 minuuttia. Tässä kannattaa kunnioittaa myös häiden aikataulua, sillä 20 minuutin pituinen puhe voi sekoittaa pahasti päivän rytmiä.

Älä ylistä/"jumaloi" hääparia
Vaikka romantikko olenkin, on minullakin raja siihen mitä tulee hääparin ylistämiseen. Toki hääparia on mukava kehua, mutta "olette kaikista upein, kaunein, ihanin hääpari" -kliseet tekevät puheesta tylsän. Liika on liikaa kehumisessakin.

Vältä puheet erosta, lapsista (syntymättömistä), entisistä heiloista
Ei välttämättä tarvitsisi edes selventää, mutta tehdään se nyt kuitenkin. Hääpäivänä ei ole hyvä idea, eikä mielestäni ollenkaan sovelista puhua avioerosta. Kaikki (toivottavasti) menevät naimisiin sillä ajatuksella, etteivät tule koskaan eroamaan. Miksi puhua ilon päivänä erosta.

Jos hääparilla ei ole lapsia, ei puheessa kannata ottaa "asiaa puheeksi". Puheen pitäjä ei välttämättä tiedä haluaako hääpari lapsia tai ovatko he jo kenties yrittäneet, eikä vielä ole tärpännyt. Ei kannata esimerkiksi sanoa, että "toivottavasti lapsi kruunaa liittonne". Tämä voi olla kipeä asia myös joillekin häävieraista.

Entäs exät? Entisistä heiloista puhuminen on ehdoton no, no! (Ehkä poikkeuksena silloin, jos hääpari on edelleen hyvissä väleissä entisten kanssa ja heidät on kutsuttu häihin ja liittyvät jotenkin aiheeseen, vaikkapa opiskeluaikaan jne.).

Hääpareille vinkkejä:
* Voitte pyytää vieraita ilmoittamaan etukäteen, mikäli he haluavat pitää puheen tai ohjelmanumeron. Tämä helpottaa ohjelman sunnittelussa, mihin väliin kenenkin puhe sijoitetaan. Toki spontaaneja, lyhyitä puheita voi pitää hääpäivän aikana ilmoittamatta etukäteen, mutta esim. hääparin vanhempien puheet on hyvä sovittaa aikatauluun ensimmäisenä.

* Älkää pakottako ketään pitämään puhetta. Jos vierasta jännittää esiintyminen tai ei yksinkertasesti halua pitää puhetta, ei häntä pitäisi pakottaa siihen.

Tuliko teillä mieleen vielä jokin tärkeä asia puheisiin liittyen, jota en muistanut mainita? 
Aiotteko te pitää omissa häissänne puhetta?

2 kommenttia:

 1. Yleisesit ottaen olen samaa mieltä, että lyhyet puheet ovat parhaita. Mutta viime kesänä olin häissä, joissa sulhasen isän puhe kesti varmaan 10-15 minuuttia ja se oli vain niin koskettava, että vei täysin mennessään. Ei yhtään tullut tunne, että se oli liian pitkä. Eli varmaan pituus riippuu myös puhujasta.

  Toivoisin kovasti, että mieheni pitäisi häissämme puheen, jossa kiittäisi kaikkiat, jotka ovat niiden suunnitteluun osallistuneet. Mutta katsotaan nyt, saanko hänet innostumaan ajatuksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tuo on kyllä totta, pitkäkin puhe voi olla todella hyvä kun sisältö on tarkkaan mietitty. Ja onhan sulhasen isä tietysti etuoikeutettu siihen. Jos kuitenkin pitkiä puheita on paljon, vierähtää aika nopeasti ja saatetaan jäädä aikataulussa jälkeen. Meillä on aika tiukka aikataulu ennen kuin bändi alkaa soittaa, joten toiv. pysytään siinä.

   Olisi kyllä kiva, jos mies pitää puheen. Meilläkin vähän jo lupaillut, mutta katsotaan miten käy ❤

   Poista

Kaunis kiitos kun ilahdutit minua kommentillasi :)