1/28/2016

Häälisästä

Olen pyrkinyt pitämään blogissani positiivisen sävyn ja kirjoittamaan pääsääntöisesti hyvistä kokemuksistani. Nyt kun häät lähenevät, rahaa palaa ja säästämistä riittää, on minua alkanut ärsyttää joidenkin hääpalveluiden hinta. Miksi häiden järjestäminen maksaa enemmän kuin muiden juhlien? Syy on yksinkertainen: palveluihin lisätään häälisä. Häät ovat yksi elämän tärkeimmistä juhlista, joihin ollaan valmiita panostamaan niin ajallisesti kuin rahallisestikin. Ja kaikkihan tietävät, että häät maksavat. Useita tarjouspyyntöjä olemme hääsuunnittelun aikana tehneet ja huomanneet, että tuota häälisää osataan kyllä hyvin hyödyntää. Meillä (ja varsinkin sulholla) on jo tullut vähän sellanen asenne, että no maksaa mitä maksaa, vaikka olemme pyrkineetkin pysymään budjetissa. Ihanaa, että häiden jälkeen tämä kauhea säästökuuri on ohi :D

Tässä muutamia esimerkkejä:
Varoitus: teksti saattaa ärsyttää

Kuljetus
Pyysimme tarjousta eräästä kuljetusyhtiöstä hääpäivää varten. Kyseessä olisi kirkon jälkeen reilu tunnin ajelu kun käymme ottamassa valokuvia Helsingin keskustassa. Tarjous tuli kyllä nopeasti, mutta oli reilusti odotettua suurempi. Tarjouksessa mainittiin minimiajojan olevan 2h. Onkin aika yleinen käytäntö, että palvelulle määritellään minimaika. Tämä olisi ollut meillekin ihan ok, vaikka kuski selviäisi lyhyemmälläkin keikalla. Hinta oli kuitenkin liikaa: 365e! Tähän kuului ammattitaitoinen kuski kahdeksi tunniksi, auto sekä häälisänä vesipullo, piccolopullo shampanjaa sekä sateenvarjo. Entäs sitten, jos jätetään se häälisä pois? Hinta putosi 220e:n, jonka sinänsä voisi ehkä juuri ja juuri maksaa. Äkkiseltään laskettuna pullo vettä, 2 desiä shampanjaa ja sateenvarjo tekevät siis 145e! Tätä palveluntarjoajaa emme kuitenkaan valinneet.
Kuva
Kukat
Juttelin Love Me Do tapahtumassa erään morsiamen kanssa, joka oli pyytänyt kokonaishintaa hääkukille sisältäen: morsiuskimpun, vieheet sulholle, bestmanille ja isälle, äidille hiuksiin pieni kukkavirityksen sekä rannekukat kaasoille. Tarjous näille oli yhteensä 500e! Mielestäni se on aika paljon. Jos vaikka lasketaan, että kimppu olisi 300e, jäisi silti muille kukille huikea hinta. Ja kuka maksaa 300e yhdestä kimpusta? Jos osaisin ottaa rennommin, menisin hääpäivän aamuna kukkakauppaan ja pyytäisin floristia tekemään kimpun valitsemistani kukista vaikkapa äitini pyörelle syntymäpäiville. Veikkaan, että hinnaksi tulisi reilusti alle 100e ja kyllä se kimppu vihkimisen ja kuvauksen ajan kestäisi. Tiedän, että eri kukkalajikkeet maksavat toista lajiketta enemmän ja myös saatavuus vaikuttaa asiaan. En vain ymmärrä miksi morsiuskimpun ja juhlakimpun hinnat eroavat niin paljon toisistaan, vaikka kimpun suunnitteluun olisi käytetty yhtä paljon(/vähän) aikaa.


Vas. kimppu 200e, keskimmäinen 300e ja oik. reuna 500e
Meikki & kampaus
Monesti häämeikki & kampaus ovat juhlatilaisuutta kalliimpia. Kyllähän esim. yo-juhlissakin meikin ja kampauksen pitää kestää koko päivän, joten ei voi sanoa, että juhlameikki tehdään vain iltatilaisuuteen kestäväksi. Tietysti ymmärrettävää on kalliimpi hinta siinä tapauksessa, jos juhlameikkiin & kampaukseen ei kuulu "koepakettia".

Tarjoilu
Meidän hääpaikka veloittaa erikseen siitä, jos pääruuat tuodaan suoraan pöytiin (3e/vieras). Ärsyttävää! Jos menisimme hääillalliselle ravintolaan, niin sehän on itsestäänselvyys, että ruoka tuodaan suoraan pöytiin! Jos valitisemme hääbuffetin sijaan illallismenun, tarjoillaan sekä alkupalat, että pääruoka pöytiin ilmaiseksi :D. Ymmärrän, että suuremmalle määrälle on hankalampi valmistaa ja tarjoilla ruoka samanaikaisesti, mutta kyllä sen mielestäni pitäisi kuulua juhlapaikan jo arvokkaaseen hintaan. Emme ole vielä päättäneet mitä teemme, tekisi mieli valita sitten se illallismenu. Myös narikkapalvelusta pitäisi erikseen maksaa.
Kuva
ja kaikki muu...Okei, myönnettäköön: Se ei ole tyhmä, joka pyytää vaan se joka maksaa. Harmittaa vain, että pk-seudulla on muutenkin kallista järjestää häät (olipa sitten ravintola tai vuokrattu juhlatila), niin vielä rahastetaan tällä häälisälläkin. Toki jos sitä rahaa olisi yllin kyllin, niin ei hinnallakaan olisi niin väliä. Mutta pienistä jutuista koostuu iso summa.


Onko teillä millaisia kokemuksia häälisästä? 

12 kommenttia:

 1. Mä melkein sanoisin, että se häälisä tulee suoraan siitä, että joutuu asioimaan ihmisten kanssa, jotka viettää elämänsä tärkeintä päivää. Morsianten (ja sulhasten) kanssa asioiminen vaatii huomattavasti enemmän ennakkosuunnittelua ja myös joskus omituisten päähänpistojen ratkomista, kuin jos vertaa vaikka siihen ylioppilastyttöön. (Jolla tosin on usein raivostuttava äiti, mutta se onkin sitten jo oma tarinansa :D )

  Mutta siis omasta kokemuksesta, hääpuku on kalliimpi tehdä, koska rakenteet jne on paremmat, mutta myös siksi, että iltapukuasiakkaalle yleensä riittää kaksi pitsivaihtoehtoa kansiosta joista toinen on tosi hyvä, tehdään siitä, kun morsiamen kanssa saattaa joutua etsimään sitä pitsiä useamman illan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti häälisään vaikuttaa laatu ja palveluun käytetty aika, josta voikin maksaa hyvillä mielin. Esim. Tunnetusti kiinan hääpukukopio on paljon surkeampi (jos ei täysin käyttökelvoton) kuin ammattilaisen käsityönä valmistettu puku laadukkaista kankaista morsiamen mitoilla. Mutta joissakin palveluissa tuntuu olevan ilmaa kun kyseessä on häät eikä juhlat.

   Poista
 2. Minä olen miettinyt, miksi hääkampaus on kalliimpi kuin juhlakampaus? Tai häämeikki kalliimpi kuin juhlameikki? Voisi kuvitella, että molempien tulisi olla Yhtälailla juhlavia ja kestäviä. Mutta hinnassa on kyllä eroa sen etuliitteen vuoksi. Raivostuttavaa :D

  VastaaPoista
 3. Mun täytyy kertoa anekdootti: Menin erääseen kukkakauppaan kysymää tarjousta pelkästä harsokukasta tehdystä hääkimpusta. Harsokukka on todella edullinen ja silti morsiuskimpulle annettiin hinnaksi 130e! Noh, menin sitten kuukausi tämän jälkeen samaan kauppaan ja pyysin harsokukkakimpu MUTTA tällä kertaa sanoin sen tulevan kaason kimpuksi. Hinta oli yhtäkkiä 50e vaikka ihan sama kimppu kyseessä. Että näin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava ja tyypillinen esimerkki häälisästä! Eikö olekin ärsyttävää? Ehkä pitäisi itsekin kokeilla sitä, että jättäisi häät mainitsematta.

   Poista
  2. No tottakai morsiuskimppu ja kaason kimppu ovat ihan eri hintaisia, eihän ne ole sama asia laisinkaan.. Morsiuskimppu kun tehdään katkaistun varsin -tekniikalla eli toisin sanoen kaikki kukat siinä pitää langoittaa erikseen.. Kaason kimput taasen ovat ihan tavallisesti sidottuja kimppuja eli niissä on omat varret mukana, ja nehän on aina selkeesti pienempiäkin kuin mosiuskimput.. Että näin...

   Poista
 4. Ihmiset ovat haistaneet hyvän bisneksen! Kauhistuttaa ajatus käyttää yhteen (onneksi ikimuistoiseen) päivään monta tonnia rahaa! Vaikka Suomessa häiden hinta onkin halpa verrattuna Kiinaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Ranskaan, joissa helposti tavallinen summa on euroissa 20 000... Milloinkohan rantautuu näin suuret summat meillekin. Mutta ehdottomasti kannattaa olla mainitsematta häitä, kun selvä etu siitä on. Käyttää vaikka vanhemman pyöreitä synttäreitä syynä. Kukkakaupat tekevät varsinkin juhlapyhien (äitienpäivä, ystävänpäivä) aikoihin kukkakimppuja valmiiksi myyntiin ja hinnat ovat täällä meillä päin n. 30e/kimppu. Eihän nämä kovin näyttäviä ole ja saattavat olla tietyn teeman mukaisia. Mutta yhdestä kimpusta monta sataa on ällistyttävä hinta!

  VastaaPoista
 5. no morsiuskimput maksavat sen takia enemmän kuin perus-myyntikimput koska morssarit tehdään yleensä katkaistun varsin-tekniikalla eli toisin sanoen JOKAINEN kukka ja vihreän oksa langoitetaan erikseen kimppuun sopivaksi. Tämä tapahtuu niin että ensin kukka/vihreä pätkitään sopivan pituiseksi ja sitten tehdään sille rautalangasta sopivan pituinen varsi joka vielä päällystetään teipillä.. Myös viimeistelyyn kuluu aikaa, koska kimpun takapuolelta pitää saada langoitukset piiloon sekä kimpun varsi usein päällystetään nauhalla.. Lisäksi tietenkin tekniikka pitää saada peitettyä eli langoituksia ja liimatahroja ei saa valmiissa työssä näkyä.. Yhden morsiuskimpun tekemiseen voi kulua floristilta helposti jopa parikin tuntia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos selvennyksestä. Tosiaan on varmasti paljon tekniikasta kiinni, paljonko kimpulle tulee hintaa. Mainitsemallasi tekniikalla tehty on kimppu silloin myös kestävämpi. Tässä postauksessa tarkoitinkin lähinnä sitä, että mainitsemalla häät, nousee palvelun/tuotteen hinta (kuten tuossa auto esimerkissä) vaikka tuote on käytännössä sama. Nuo kimput ovatkin kaksi eri asiaa, kun tekniikkakin on eri. Toki hyvästä ja laadukkaasta/kestävästä palvelusta tai tuottesta voi hyvin maksaa hieman enemmän.

   Poista
  2. Juu näin ymmärsinkin postauksen pointin, ja se on kyllä aivan totta että monet alat osaavat lisätä hintoja kun kyseessä on häät vaikka tuote ei eroaisi mitenkään siitä normaalihintaisesta.. Erittäin hyvä ja aiheellinen postaus! Kommenttini olikin tarkoitettu vain tuohon anonyymin kommenttiin morsiuskimpun ja kaason kimpun hinnoittelusta, tuli nyt vain vähän väärään kohtaan ensin kirjoitettua.. Mutta täytyy kyllä todeta että tuo toisen morsiamen saama 500€:n hinta-arvio hääkukista on kyllä aika uskomaton! Jos tuohon hintaan ei olisi kuulunut edes mitään juhlatilan pöytäastelmiakaan niin kuulostaa tosiaan rahastukselta..�� P.s tätä sun blogia on kiva lukea, kun postauksissa on positiivinen asenne ilman minkäänlaista arvostelua/mollaamista,ja postauksista on saanut vielä ideoitakin omiin häihin,joten kiitos siitä! Jään jatkossakin seuraamaan. ☺

   Poista
 6. I couldn't agree more! :D

  Itse toki jaksan juosta ovelta ovelle, vertailla ja kilpailuttaa ja pakko sanoa, että hintahaitaria löytyy eri palveluntarjoajien välillä, vaikka periaatteessa kysyn joka paikasta samaa tuotetta/palvelua!

  Toki ymmärrän, että hääkimppu ei ole sama asia kuin floristin vitriinistä napattu valmis kukkakimppu jne., mutta kieltämättä ihmetyttää tuo hinnoittelu joidenkin palvelujen kohdalla. Välillä olen päätynyt hankkimaan "tavallisen" palvelun ilman sitä hää-etuliitettä (esim. kosmetologi ja hotelli) ja uskon, että tulee olemaan aivan yhtä hyvä lopputulos, kuin häitä varten räätälöity versiokin. :)

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kun ilahdutit minua kommentillasi :)