11/17/2015

First dance

Hääpäivässä jännittää kirkko-osuuden jälkeen ehkäpä eniten ensimmäinen tanssi avioparina. Emme ole sen kummoisempia tanssijoita, joten harkinnassa onkin muutaman tanssitunnin ottaminen. Onneksi minulla on pitkä mekko, jonka alta ei näy jalkoja, jos sekoilen tanssiaskeleissa. Toisaalta pelkään hieman miten sujuvasti pystyn liikkumaan merenneitomallisessa mekossani. Mitään kovin nopeatempoista tanssia emme siis tule valitsemaan. Olemme muutoinkin perinteisiä siinä mielessä, että emme aio tehdä omaa koreografiaa tanssiin, vaikka hauskalta se kuuloistaisikin.

Kappaletta emme ole vielä päättäneet. Tiedämme ainakin vahvasti sen, mikä biisi se ei tule olemaan, mutta vaihtoehtoja on niin paljon. Luulen, että valitsemme jonkin klassisen kappaleen, mutta valssi sen ei välttämättä tarvitse olla.

Pienet pyörähdykset olisivat kiva ja loppuun tietysti romanttinen taivutus. Varsinkin jälkimmäisen pitää kuitenkin onnistua, etten mätkähdä tanssilattialle. Huh, mitä kauhukuvia sen ajattelemisesta saa jo aikaiseksi! Pitää siis tarkkaan miettiä, uskaltaako tällaisia riskejä ottaa. Niitä ei voi myöskään etukäteen harjoitella hääpuvussa, koska sulho näkee minut vasta alttarilla.


Kuvat
Kuva

Mitä ensimmäiden tanssin jälkeen? Kuka tanssii ja kenen kanssa?

Tanssijärjestys on tietenkin täysin sovittavissa oleva asia, mutta mikäli haluaa kunnioittaa perinteitä, on olemassa ainakin pari perinteistä tapaa järjestykselle. Mikäli tanssijärjestys halutaan pitää tietyn kaavan mukaisena, kannattaa häävieraille kertoa järjestys etukäteen. Meillä molemmilla ovat vanhemmat eronneet, joka tietysti hankaloittaa hieman suunnitelmia siitä, kuka tanssii kenenkin kanssa. Emme tietenkään voi pakottaa ketään tanssimaan, mutta tietysti toivomme että vieraat kunnioittavat meidän toiveitamme asian suhteen.

Perinne 1: hääparin jälkeen parketille tulee morsiusparin vanhemmat (joskus jopa kesken hääparin tanssin). Sulhasen isä pyytää tanssiin morsiamen äidin ja morsiamen isä sulhasen äidin. Tämän jälkeen morsiamen isä tanssittaa tytärtään ja sulhanen anoppiaan. Myös appi ja sulhasen veljet voivat kukin vuorollaan johdatella morsiamen tanssin pyörteisiin. Viimeistään tässä vaiheessa on jo muidenkin suotavaa ilmaantua parketille.

Perinne 2: sulhasen isä hakee morsianta, ja morsiamen äiti tanssii sulhasen kanssa. Seuraavaksi morsiamen isä ottaa tanssipariksi tyttärensä ja sulhasen äiti poikansa. Sitten seuraavat veljet ja sisaret, ja kaikki muutkin voivat jo kilpailla morsiamesta ja sulhasesta. Sulhanen tanssittaa myös kaason ja bestman morsiamen. teksi

Perinne 3: käytännössä lähes sama kuin perinne 2. Morsian tanssii isän kanssa ja sulho äitinsä kanssa ja sen jälkeen vaihdetaan niin, että minä tanssin sulhon isän ja sulho taas minun äitini kanssa. Oma toiveeni on juurikin tämä tai perinne 2. Näin säästymme liialta säätämiseltä, ja kaikki saavat tanssia kenen kanssa haluavat kun tämä ns. järjestys on ohi.

Kuva
Muitakin tapoja varmasti on, eikä yhtä virallista tanssijärjestystä taida olla olemassakaan. Yksi hyväksi havaittu sääntö kannattaa kuitenkin muistaa: kaikki tanssineet jäävät parketille (ainakin seuraavan tanssin ajaksi) ja etsivät seuralaisen. Tällä tavoin tanssilattia täyttyy pikkuhiljaa.

Oletteko te menossa tanssikursseille? Tuleeko teille perinteinen häätanssi vai jokin oma koreografia? Entäs oletteko jo päättäneet tanssijärjestyksen? Aiheuttaako eronneet vanhemmat "haasteita" järjestyksen suhteen?

4 kommenttia:

 1. Nämä tanssijutut on vähän hankalia eronneiden vanhempien kohdalla! Ja kaiken lisäksi sulhasen isä & äiti ovat kovin ujoja ja ajatus tanssista sulhasen isän kanssa tuo jo nyt hikikarpaloita otsalle! Sulhasen isä on maailman kultaisin ja kiltein ihminen, mutten halua aiheuttaa hänelle yhtään stressiä. :) Ehkäpä siis tanssin oman isäni kanssa ja sulhanen voi pyörähdellä minun äitini kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat todella hankalia. Tuota ensimmäistä perinnettä emme voi valita, koska en tiedä haluavatko ex-puolisot tanssia keskenään. Tunnelma voisi muutenkin olla hieman kiusallinen.

   Mielestäni tuo on hyvä vaihtoehto ja sulhon isä voi sitten halutessaan tanssittaa sinua sen jälkeen, kun olet tanssinut isäsi kanssa :)

   Poista
 2. Meilläkin pähkäillään tämän eronneet vanhemmat-jutun kanssa. Omat vanhempani ovat yhdessä, ja voisivat siis tanssia yhdessä häissäkin. Ehkä sulhasen vanhemmat voisivat tanssittaa sulhasen ja/tai minun sisaruksiani tai isovanhempia silloin. Muuten nuo kaksi jälkimmäistä vaihtoehtoa kuulostavat meidänkin häihimme sopivilta :)

  Me olemme nyt käyneet korkeakoululiikunnan seuratanssikurssilla, mutta valssiin ei siellä olla vielä päästy. Toistaiseksi kurssi siis ei ole ollut kovin hyödyllinen, mutta valssi-kertaa kyllä kovasti odotan! :)
  Olen myös pohtinut tuota tanssimisen onnistumista hääpuvussa ja korkokengissä, kun se tuntuu vielä aika vaikealta ihan arkivaatteissakin. Jännittää vähän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko teillä vanhemmat tavanneet toisiaan? Me ajattelimme, että olisi kiva järjestää "harjoitusillallinen" muutama viikko ennen häitä, jossa kaikki tapaisivat toisensa.

   Ilmoittele sitten miten valssi sujui :)
   Jännittää tosiaan, mutta ei harjoituksesta ainakaan haittaa ole.

   Poista

Kaunis kiitos kun ilahdutit minua kommentillasi :)