10/02/2015

Häät vieraan silmin

Hauskoja häähetkiä olen ehtinyt viettää jo useamman kerran. Ei ole ihme, että häät ovatkin lempi juhlani ja odotan niitä aina innolla. Kirkossa mieleen painuu erityisesti se hetki, kun sulhanen odottaa jännittyneenä tulevaa vaimoaan alttarilla, kun häämarssi alkaa soimaan ja kun hääpari sanoo tahdon. Juhlapaikalla tunnelma muuttuu rennompaan suuntaan ja puheensorina täyttää huoneen. Kaikki ovat onnellisia ja yhteinen ilo heijastuu niin hääparin kuin vieraidenkin kasvoilta. Häissä juhlitaan rakkautta, eikä oikeastaan parempaa aihetta juhlille voisi ollakaan.

Tähän postaukseen olen listannut hääkirkot ja paikat, joissa olen viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut ja mitä häistä erityisesti jäi mieleen. Toki kaikissa häissä on ollut sädehtivä morsian ja komea sulhanen, kauniit kattaukset ja kivat somisteet. En kuitenkaan erittele niitä, vaan tämä postaus toimii kertomuksena ja vinkkinä tuleville hääpareille, mitä kaikkea häissä voi sattua. Lisäksi näette erilaisia kirkko ja julapaikka yhdistelmiä, toivottavasti myös ideoita :).

Kuva
Kuva

Vanha kirkko & Katajanokan Kasino 8/2015

Viimeisimmät häät joissa olemme olleet olivat siskoni häät tämän vuoden elokuussa. Löydät häistä oman postauksen täältä. Hääpari sanoi tahdon Helsingin vanhassa kirkossa, joka on nimensä mukaisesti kantakaupungin vanhin kirkko vuodelta 1826. Toimin itse häissä kaason roolissa, joten siinä mielessä häihin oli tietysti hieman tarkempi näkökulma kuin vieraana ollessa.

Mitä jäi mieleen: Sodastream baari oli kiva lisä lämpimänä elokuisena päivänä. Kaksikielisyys toi häihin eri perinteitä, joka toi persoonaalisuutta häihin.

Oma moka: Mekkoni helma repesi jo hieman ennen juhlatilaisuuden alkua (en tiedä miten onnistuin astumaan helman päälle), mutta sain sen onneksi korjattua. Kiitos siskoni, jolla oli samanväristä lankaa mukana. 


Vinkki: Muistakaa siis varata wc koriin neula ja eri värisiä lankoja!Johanneksen kirkko & Espoonkartano 8/2013

Johanneksen kirkko on myös yksi omista suosikki kirkoistani. Kirkko on tyyliltään upean näyttävä ja hienostunut. Mielestäni tämä kirkko ja juhlapaikka yhdistelmä sopivat todella hyvin yhteen.

Mitä jäi mieleen: Ensiksi täytyy mainita hääkutsu, joka oli aivan loistava. Kutsu oli kirjoitettu kokonaan savon murteella ja vielä muutama vuosi häiden jälkeen kutsu on edelleen vahvasti mielessä. Häiden vintage teemaa jatkoi hääparin hääauto, joka oli upea vanhan ajan tyylinen (en osaa kertoa sen tarkemmin). Hääauto päätti kuitenkin sanoa itsensä irti kesken matkaa kirkolta juhlapaikalle. Onneksi kuski sai auton kuitenkin korjattua ja hääpari pääsi perille aina juhlapaikalle asti.

Hääpari tanssi kartanon ulkoterassilla ensitanssinsa. Tämä oli oiva ja kekseliäs ratkaisu, sillä päivä oli melko kuuma. Ulkona pari sai nauttia lempeästä kesätuulesta. Hääkarkkina jokainen vieras sai viuhkan, joka ilahdutti vieraita kovasti. Päytänumerot oli korvattu erilaisilla teksteillä ja hääparin kuvilla eri ajoilta/paikoista. Meidän pöytä taisi olla "Savonlinnan kaverit" (Mikan koulukavereita Savonlinnasta). Espoonkartanoon saa tuoda omat juomat ja juomaa riittikin. Valitettavasti eräs vieras onnistui läikyttämään päälleni punaviiniä, joten onnekseni minulla sattui olemaan punainen mekko päällä! Muutama ilojuomaa liikaa nauttinut henkilö lähti häistä taksilla kotiin unten maille.

Vinkki: Käyttäkää rohkeasti koko hääpaikkaa "hyväksi". Wc koriin on hyvä varata ruokasoodaa/suolaa punaviinitahrojen varalta. Eri murteet tuovat häihin särmää, joten hyödyntäkää rohkeasti omaanne. Juomatarjoilua kannattaa jonkin verran rajata, ettei häistä tule ilmaisen viinan bileet.


Kuvasta näettä hääauton ja "hääkarkit"=viuhkatPyhän Laurin kirkko ja Wanha Bäckby 6/2013

Näissä häissä Mika sai kunnian toimia bestmanin roolissa. Hääkirkko oli ihanan romanttinen, keskiaikainen, pääkaupunkiseudun vanhin rakennus Pyhän Laurin kirkko. Kyseinen kirkko onkin yksi suosituimmista kirkoista pk-seudulla. Hääpaikkana toimi Wanha Bäckby, joka on tyylikäs rakennus. Hääpaikassa plussaa on myös iso piha-alue.

Mitä jäi mieleen: Häissä kaikki sujui hyvin ja oikeastaan mitään sen erikoisempaa ei sattunut. Kysyin hääparilta muistuiko heiltä mieleen jotakin mainittavaa. Ainoastaan se, että hääkakku oli unohdettu koristella oli ns. moka, mutta näin vieraana en sitä edes huomannut/muistanut. Ja moni varmasti ajatteli, että kivan yksinkertainen, tyylikäs valkoinen kakku :).Häissä sattui olemaan toinen vieras jolla oli sama mekko kuin minulla. Todettiin vain toisillemme, että meillä on hyvä maku :D Häissä oli ihanat itse tehdyt hääkeksit :)Porvoon tuomiokirkko & Haikon kartano 8/2012

Ystäväni häitä juhlittiin klassisen tyylikkäässä Haikon kartanossa. Toimin näissä häissä kaason roolissa ensimmäistä kertaa, joten minua jännitti aika paljon. Onneksi jännitys lieveni kirkko-osuuden jälkeen. Kartanolla oli äärimmäisen hyvä ja asiantunteva palvelu sekä ystävälliset tarjoilijat, joka on jäänyt erityisesti mieleen. Hääpaikkana tämä on yksinkertaisesti sanottuna täydellinen.

Mitä jäi mieleen: Jokaisen vieraan paikkakorttiin oli kirjoitettu kullekin vieraalle oma runo. Hääkakun koristeena oli perinteisen morsiamen ja sulhasen sijaan Aku ja Iines. Hääpari kutsuu itseään lättäjalkapariksi, josta idea oli lähtenyt. "Hääkarkkina" toimi kenolaput, joka toi vieraille jännitystä hääpäivän aikana.

Morsiamella oli hieman epäonnea, sillä hänellä katkesi korko kesken bileiden ja kuvauksissa myös vanne repesi hieman. Vanne saatiin korjattua, kenkää ei. Jäimme Haikkoon yöksi. Oli ihanaa rentoutua kartanon kylpylässä seuraavana päivänä ja syödä kiireetön aamiainen.

Vinkki: varaa mukaan toiset kengät


Häiden teemavärinä oli persikka. Meillä molemmilla kaasoilla oli samanlaiset mekot. Oikealla varjokuva minusta ja Mikasta <3.


Alla hääpariä kuvaava todella söpö hääkakkukoriste

Vanha kirkko & Unioninkadun juhlahuoneisto 8/2009

Toisen serkkuni häitä vietettiin Helsingin vanhassa kirkossa ja hääpaikkana toimi Unioninkadun juhlahuoneisto. Unioninkadun juhlahuoneistot ovat suosittuja kokous-, juhla- ja tapahtimapaikkoja. Tila on lähellä Helsingin keskustaa, jonne on helppo jatkaa iltaa.

Mitä jäi mieleen: Hääkuljetus kirkolta juhlapaikalle oli raitiovaunulla, jossa luki hääparin nimi. Todella kiva idea. Sulhasen isän puhe oli koskettava. Hän antoi tuorealle miniälleen avaimen kotiinsa, jonne morsian on aina tervetullut. Morsian oli harjoitellut ystäviensä kanssa tanssin, jonka esitti häävieraille.

Vinkki: Jos tykkään tanssia, harjoittele vieraita varten jonkin hauska/erilainen tanssi

Temppeliaukion kirkko ja Suomenlinna Walhalla juhlasali 9/2007


Johanneksen kirkon lisäksi toinen suosikki kirkoistani Helsingin keskustassa on Temppeliaukion kirkko. Kyseinen kirkko on itselleni siinä mielessä merkittävä, että kyseisessä kirkossa painoin päähäni ylioppilaslakin. Temppeliaukion kirkko jakaa mielipiteitä kahteen eri suuntaan, omasta mielestäni tämä kivikirkko on kyllä upea.

Serkkuni häitä vietettiin Suomenlinnassa, mutta en ole aivan varma mikä ravintola on kyseessä. Luulen, että kyseessä Walhalla juhlatila. Ainakin yhteinen kuva juhlavieraista on oettu kyseisillä portailla, jotka sijaitsevat juhlatilan läheisyydessä

Mitä jäi mieleen: Morsiamella ei ollut perinteistä valkoista pukua. Hääteemana oli syksy.  Morsiamen puku oli teeman mukaisesti ruskea, jossa oli lehtiköynnös koristeita. Puku oli mielestäni kaunis ja morsiamen tyylinen. Mielestäni Suomenlinna on hääpaikkana romanttinen ja laivamatkan aikana vieraat ehtivät jo tutustua toisiinsa.

Vinkki: Jos et halua valita perinteistä valkoista mekkoa, valitse rohkeasti häidenne teemaan sopiva mekko.
Häissä on aina hauskaa ja tunnelma katossa. Ehkä suomalaisissa häissä näin hilpeää vierailla ei taida olla vielä kirkossa :D

KuvaLöytyikö näistä suosikki yhdistelmää? Millaisia muistoja teillä on hääjuhlista?


6 kommenttia:

 1. Ihania vnkkejä! Erityisesti vinkit wc-korien sisällöstä (lanka, neulaa, suolaa, soodaa) tulevat varmasti heti käyttöön. Olin viime viikonloppuna häissä, joiden morsiamen puvun olin tehnyt. Minulla oli varalta mukana neulaa ja lankaa, jos joku esim. talloo laahuksen päälle ja se repeytyy. Ja tulivathan ne tarpeeseen! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että vinkit olivat hyödyllisiä :)
   Neula ja lanka tulevat kyllä yllättävän usein tarpeeseen häissä, jos ei itse morsiamelle niin varmasti jollekin vieraalle!

   Poista
  2. Oli todellakin, kirjoitin juuri postauksen wc-koreista ja kreditoin sinua vinkkien antajana ;)

   Poista
  3. Pitääpä käydä lukemassa ;)

   Poista
  4. Ihana tuo persikan värinen mekko :) täytyisi löytää samanlainen häihin :)

   Poista
  5. Kiitos. Se on Nellystä. Kannattaa tsekata Nelly, Zalando, Bubbelroom, Asos jne. Ehkä jostain löytyy :)

   Poista

Kaunis kiitos kun ilahdutit minua kommentillasi :)