6/28/2015

Hääperinteistä

Hääperinteitä ja uskomuksia on monenlaisia. Olen hääperinteitä kunnioittava morsian, joten osa näistä tutuista perinteistä nähdään myös meidän häissämme. Tässä listauksessa omia (ja sulhon) mielipiteitä yleisimmistä hääperinteistä mitä tuli mieleen.

Valkoinen hääpuku
Tiesittekö, että pitkä valkoinen puku morsiamella ei ole kuin muutama vuosisata vanha perinne?  Minulla tulee ehdottomasti olemaan täysin valkoinen puku, enkä halua mitään muuta väriä siihen. En voisi kuvitella itseäni muun värisessä mekossa hääpäivänäni

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä
Helposti löytyy jotain uutta ja vanhaa, mutta haasteena on jotain lainattua ja sinistä. Pitää vielä miettiä tuleeko jotain lainattua ollenkaan. Jotain sinistä voisi olla kenkiin liimattavilla tarroilla, jos sellaiset jaksan hankkia.
Kuva

Sulhanen ei saa nähdä morsianta ennen häitä -> tuottaa huonoa onnea
Olen kertonut ja näyttänyt muutamia kuvia häämekkosovituksistani sulholle, mutta en kuitenkaan näyttäisi hääpukuani hänelle. En myöskään halua, että sulhanen näkee minua ennen kuin kirkon ovet aukeavat ja kävelen isäni kanssa pitkin kirkon käytävää. Meidät vihitään melko pienessä kirkossa, joten on kiva nähdä sulhon reaktio vasta siellä ja pitää tietysti hänet ja hääväki jännityksessä viimeiseen asti. Tästä syystä hääkuvat otetaan vasta vihkimisen jälkeen.

First look kuvaus on todella kiva idea, mutta se ratkeaa sillä, että hääkuvaajamme voi ensin ottaa kuvan sulhasesta(/sulhasen reaktiosta) kun kirkon ovet aukeavat ja sen jälkeen minusta ja isästäni. Otamme first look kuvat isänini kanssa ennen vihkimistä. Työkaverini kertoi, että heillä kuvat otettiin ennen vihkimistä ja jännittyneet ilmeet heijastuvat ikävästi kuvissa. Luulen, että ainakin meidän kohdalla tunnelma on vapautuneempi virallisen ja konservatiivisen kirkko-osuuden jälkeen, varsinkin kun itseäni jännittää jo nyt ajatuskin vihkimisestä :D
Kuva Printerest

Hääparin tulee nukkua erillään häitä edeltävä yö
Meillä todennäköisesti mies nukkuu kotona bestmanin kanssa ja itse olen kaason(/kaasojen) kanssa samassa hotellista, jossa majoitumme myös hääyöksi. Tämä on oikeastaan itsestäänselvyys, koska en halua että sulho näkee minua ennen kirkkoa. Toiveena olisi myös se, että meikkaaja-kampaaja tulisi hotellihuoneeseen, jossa voisimme laittautua yhdessä kaasojeni kanssa. Valokuvaaja voisi jossain vaiheessa tulla kuvaamaan valmistautumistamme :).

Isä saattaa alttarille ja luovuttaa tyttärensä sulhaselle
Tämä on minulle tärkeä perinne ja myös isäni on asiasta iloinen. Olemme jo alustavasti tästä jutelleetkin ja viimeistään harjoitellaan kävelyä sitten kirkkoharjoituksissa.
Kuva

Riisin heittäminen
Meillä oli alusta saakka selvää, ettei päällemme heitetä riisiä. Vaikka perinteenä se onkin kiva, emme halua, että riisiä on joka paikassa, joutuu peittämään silmät ja niitä putoilee sitten koko illan ajan tanssilattialle ja muualle. Tähän tuon esille romanttisen puoleni, eli meillä heitetään aitoja ruusun terälehtiä. Aidot ruusunterälehdet eivät roskaa luontoa, koska ne maatuvat ja ei haittaa vaikka kirkon pihalla näkyisi vielä edellisen hääparin terälehtiä. Oikeastaan se olisi vain kiva lisä. Juttelimme kirkon seurakunnan kanssa mitä "meidän" kirkossa voi heittää ja onneksemme ruusunterälehtien heitto on sallittu, mutta esim. riisin ei. En ole vielä päättänyt miten terälehdet olisi helpointa jakaa vieraille.Tölkit ja kengät hääautossa koristeena
Luultavasti ei tule meille. Mennään ehkä modernisti vain "just married"-kyltillä. Missään nimessä en halua seuraavia: "Just vihityt, kauan naineet "tai "vasta naineet". Ei vaan ole meidän tyylisiä ja en yhtään tykkää tuosta n... sanasta :D
Kuva
Hääkarkki
Hääkarkki, eli ns. vieraslahja tulee meille jossakin muodossa, mutta emme vielä ole ihan varma mikä se tulee olemaan.

Morsiamen ryöstö
Tälle perinteelle ehdoton ei. Mielestämme tämä on hieman tylsä, koska sulhanen saa aina morsiamen takaisin. Lisäksi pelkäisin pukuni puolesta, jos se repeäisi tai muuta kamalaa tapahtuisi kun minut ryöstetään :D Pitääpä muistaa sanoa bestmanille, että ei kiitos tälle ohjelmanumerolle!

Kakun leikkaaminen
Hääkakku leikataan tietysti, mutta emme halua polkaista. Olemme tässä tapauksessa sen verran tasavertainen pariskunta, ettei "kaapin paikasta" tarvitse kilpailla. Polkaisu on mielestämme kulunut ja turha, ei meidän juttumme.

Morsiuskimpun ja sukkanauhan heitto
Häissämme heitetään sekä morsiuskimppu että sukkanauha. En erikseen hanki heittokimppua, koska omasta mielestäni tuntuisi teennäiseltä heittää se morsiuskimpun sijaan. Minua jopa hieman ärsyttää ne heittokimput, koska perinteisenä häänumerona on MORSIUSkimpun heitto, eli kimppu joka morsiammella oli alttarille kävellessään, eikä mikään pikku versio siitä. Tietysti ymmärrän niitä, jotka haluavat kuivattaa kimpun muistoja, eivätkä siitä syystä sitä heitä, mutta ehkä siinä tapauksessa kannattaisi mielestäni jättää koko kimppu heittämättä.
Kuva
 Toivottavasti kimpun heitto ei päädy tähän :D
Kuva
Huomenlahja
Tulee tietysti jotain kivaa molemmille <3

Morsiamen kanto kynnyksen yli
Yes! Ilmeisesti morsian tulisi kantaa hääparin yhteisen kodin kynnyksen yli. Hääyön vietämme hotellissa, joten onnistunee sielläkin ja miksei uudelleen kun mennään ensimmäistä kertaa avioparina kotiin.
Kuva
Vaimousmekko
Uusi "perinne", jonka halusin ottaa mukaan listaan. Käytännössä vaimousmekolla tarkoitetaan valkoista mekkoa, joka puetaan päällee ensimmäisenä päivänä vaimona. Jos löydän jostain kivan mekon, niin tulee ehdottomasti :). Joku tämän tyylinen pitsimekko olisi kiva ja varmasti toimii myös häämatkalla.
Kuva

Mitä mieltä te olette hääperinteistä ja millaisia perinteitä teille tulee?4 kommenttia:

 1. Musta tuo kynnyksen ylikanto on vaan niin ihana, että ehdottomasti! Ja vaimousmekko on kiva uusi juttu :)

  VastaaPoista
 2. Oon ihan samaa mieltä näistä kaikista :D Me varmaan otetaan kuvat kuitenkin ennen vihkimistä, koska se on vasta kello 16. Vähän harmittaa kun olisin halunnut että sulhanen näkee mut vasta kirkossa, mutta saadaan sitten ne first look-kuvat :)
  Tuo kauan naineet-just vihityt on kyllä ihan hirveä sanonta! :( Mun äiti epäili, että heidän vanha Just Married-kyltti olisi vielä tallessa, olisipa ihana saada se myös itselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se first look on kyllä kiva ja vieraiden ei sitten tarvitse odotella teitä :). Sitten ehditte vielä tsemppaa toisianne jännittävää kirkko-osuutta varten.

   Se on kyllä tosi kauhee :D Aina satuhäitä katsellessa tulee sellanen "Eiiiiii", miks noi on laittanut on kyltin hääautoon!

   Toivottavasti löytyy ja sit sulla olisi jotain vanhaa/ jotain lainattua :)

   Poista
  2. Itellä kanssa vaikein löytää "jotain lainattua" mikä sopisi sitten ihan oikeasti päivään ja asuun ja... Vaimousmekko oli mulle uus mutta ehdottomasti hankittava! Saa fiilistellä sitten se päällä❤

   Poista

Kaunis kiitos kun ilahdutit minua kommentillasi :)